آشنایی کامل با طرح رجیستری (ثبت دستگاه های سیم کارت خور)

1. کلیات طرح رجیستری :

طرح ثبت دستگاه های سیم کارت خور ( رجیستری )، در راستای عمل به منویات مقام معظم رهبری ، به منظور مبارزه سیستمی با قاچاق دستگاه های دارای سیم کارت، توسط ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با همکاری دو وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطالعات اجرا شده است.

در این طرح، با استفاده از شناسه ( IMEI )دستگاه که برای هر دستگاه منحصربه فرد است، تنها دستگاه های قانونی و منطبق بر استانداردهای ایمنی و سلامت، قابلیت فعالسازی و استفاده از خدمات اپراتوری را خواهند داشت.


نکته: شناسه ( IMEI ) دستگاه، به تعداد اسالت دستگاه ( شکاف برای قرارگیری سیمکارت ) بستگی دارد و بر روی جعبه، پشت باتری یا با شمارهگیری #06#* ، قابل مشاهده است (برای انجام کلیه فرآیندها در سامانه همتا، باید 15 رقم این شناسه ( IMEI )، بدون هرگونه علامت اضافی (ممیز، خط تیره و …) استفاده شود. )


در ابتدای طرح رجیستری، پایش (مانیتورینگ) شبکه برای شناسایی دستگاه های که قبلا فعال بوده اند انجام شد (معروف به دوره رؤیت) و تمامی دستگاه های که در دوره رؤیت، سابقه ای از فعالیت آنها در شبکه وجود داشت، به عنوان دستگاه قانونی شناخته شدند. پس از شروع طرح رجیستری، تنها دستگاه هایی که پیش از شروع طرح روشن بوده اند یا از مبادی قانونی وارد کشور شوند، امکان استفاده از خدمات شبکه اپراتوری داخل کشور را خواهند داشت.

2. آموزش همتا :

همتا (سامانه هوشمند مدی ر ی ت تجهی زات ارتباطی)، سامانهای است که در راستای اجرای طرح ثبت دستگاه های سیمکارتخور (رجیستری)، پیاده سازی شده است.

درگاه های اصلی این سامانه جهت انجام فرای ندهای مختلف عبارت اند از:
➢ سایت اینترنتی به آدرس ir.ntsw.hamta.www
➢ اپلیکشین همتا )نسخه اندروید و iOS )
➢ کد دستوری 7777#*

3. فرایندها ی سامانه همتا :

3-1 استعلام اصالت :

با اجرای طرح رجیستری یکی از اقداماتی که الزم است قبل از خرید دستگاه توسط شخص خریدار انجام شود، استعالم اصالت دستگاه است. استعالم اصالت دستگاه بهمنظور بررسی قانونی بودن، مشخصات فنی و مدل دستگاه، شرکت گارانتی کننده و نوع واردات دستگاه، روشن شدن دستگاه در گذشته )نو یا کارکرده بودن
دستگاه( و . . . انجام می پذیرد.


در صورت استعالم اصالت ی ک ی از شناسه (IMEI)های دستگاه دو یا چند سیمکارته، در پاسخ استعالم، شناسه (IMEI)های دیگر دستگاه نیز نمایش داده میشود.


اخطار: درصورتیکه قبل از خرید، استعالم اصالت نکنید و از قانونی بودن دستگاه مطمئن نشوید، ممکن است دستگاه قاچاق به شما فروخته شود . در این حالت، پس از مدت کوتاهی آنتن دستگاه شما قطع شده و متضرر خواهید شد.

3-2 فعال سازی :

در فرایند فعالسازی، دستگاه تحت مالکیت سیمکارت خریدار درمیآید. هر دستگاه نیازمند فعالسازی )آکبند، انتقال مالکیت داده شده، دارای درخواست مسافری تأیید شده(، باید از طریق سامانه همتا با واردکردن شناسه )IMEI)، شماره سیم کارت و کد فعالسازی )کد 6 رقمی یک بار مصرف(، برای سیم کارت خریدار فعالسازی شود .

بسته به دستگاهی که تهیه شده، کد فعالسازی به یکی از روشهای زیر در اختیار شخص قرار میگیرد :
• برای دستگاه های آکبند قانونی ، کد فعالسازی روی جعبه ی ا کارت گارانتی، چاپ شده است.
• برای دستگاه های کارکرده (دست دوم )ای که انتقال مالکیت داده میشوند، کد فعالسازی در پیامک
با سرشماره HAMTA ذکر شده است.
• برای دستگاه های ثبت مسافری شده، کد فعالسازی در پی امک تأیید درخواست و کارتابل مسافر ا برای استفاده شخصی مسافر هستند و نبای د
وجود دارد (دقت داشته باشید ای ن دستگاه ها صرفً مورد استفاده تجاری قرار گیرند).

توجه: درصورتیکه کد فعالسازی توسط فروشنده در زمان خرید در اختیار شما قرار نگرفت،حتما دستگاه را به فروشنده بازگردانید و یا کد فعالسازی را از ایشان دریافت نمایید. درصورتی که دستگاه به کمک کد فعال سازی، فعال نشود، پس از مدت کوتاهی، آنتن آن قطع خواهد شد. ا از فروشنده، فاکتور معتبری دریافت نمایید که پس از فعالسازی موفق دستگاه برای سیم کارت خود، حتمً شناسه )IMEI )دستگاه در آن ذکر شده و دارای مهر فروشگاه است. هرگونه مشکالت احتمالی در آینده، به کمک ارائه این فاکتور معتبر، قابل پیگیری در مراجع قضایی خواهد بود .

نکته: برای فعالسازی دستگاه هایی که دارای دو ی ا چند سیمکارت هستند، با فعالسازی ی کی از شناسه )IMEI)ها، سای ر شناسه )IMEI)ها نیز بهصورت خودکار فعال خواهند شد.

اخطار: درصورتیکه در حضور فروشنده، دستگاه را برای سیمکارت خود فعالسازی ننمایید، پس از مدت کوتاهی آنتن آن قطع خواهد شد.

3-3 انتقال مالکیت :

اگر میخواهید دستگاه کارکرده (دست دوم) خریداری کنید حتما باید از فروشنده انتقال مالکیت گرفته و اگر میخواهید دستگاه کارکرده ( دست دوم ) خریداری کنید با دستگاه را در حضور ای شان، برای سیم کارت خود با موفقیت فعالسازی نمایید.

اخطار: در صورتی که دستگاهی را خریداری کنید اما از فروشنده انتقال مالکیت نگیرید و برای سیمکارت خود فعالسازی نکنید اگر از شناسه (IMEI)دستگاهتان سوء استفاده شود، آنتن دستگاهتان قطع شده و با سیمکارت شما آنتن نخواهد گرفت و شما متضرر خواهید شد.
توجه کنید در موارد ی مثل قرض دادن، تعویض سیمکارت و موارد مشابه که خرید و فروشی رخ نداده، نیازی به انتقال مالکیت نیست.

همچنین دقت داشته باشید برای دستگاههای دو اسالت یا چند اسالت (شکاف برای قرار دادن سیم کارت)، با انتقال مالکیت یکی از شناسه (IMEI)ها ، بقیه شناسه (IMEI)ها نیز به سیمکارت خریدار انتقال مالکیت داده میشود.

3-4 افزودن دستگاه :

اگر دستگاهی دارید که پیش از شروع طرح رجیستری روشن بوده، میتوانید به کمک فرآیند افزودن دستگاه، آن را تحت مالکیت قطعی سیم کارت خود درآورید. پس از انجام این فرایند، امکان آن را خواهید داشت که فرایندهای سامانه همتا از قبیل انتقال مالکیت و … را برای دستگاه خود انجام دهید.

نکته: اگر دستگاه دو اسالته (دارای دو شکاف برای قرار دادن سیمکارت) دارید که پیش از شروع طرح رجیستری، تنها از ی کی از اسالتهای آن استفاده میکردهای د، در صورتی که الان در اسالت دوم، سیمکارت قرار دهید، پیامک هشدار غیرقانونی بودن دستگاه برای شما ارسال میشود . برای حل مشکل و ثبت شناسه ( IMEI )اسالت دوم دستگاه تان، فرآیند افزودن دستگاه را با سیمکارتی که پیش از شروع طرح رجیستری روی دستگاه تان بوده، انجام داده و هر دو شناسه ( IMEI )را ثبت نمایید.

3-5 دستگاه مسافری :

مسافران سفرهای خارجی، درصورتی که دستگاهی را از خارج کشور تهیه نمودهاند و تمایل دارند بیشتر از 30 روز از خدمات اپراتورهای داخل کشور، روی دستگاه خود استفاده نمای ند با ی د نسبت به ثبت دستگاه خود اقدام نمایند. برای ثبت دستگاه، مسافر باید دستگاه خود را در مبادی ورودی در لحظه ورود به کشور به صورت حضور ی اظهار کند. پس از اظهار حضوری دستگاه در گمرک در لحظه ورود به کشور، مسافران که یک ماه فرصت دارد تا با مراجعه به سایت گمرک نسبت به پرداخت عوارض دستگاه، اقدام نمای د. پس از ارسال اطلاعات پرداخت عوارض دستگاه از سامانه گمرک به همتا، یک پیامک حاوی کد فعالسازی به شماره تماس مسافر ( اعالم شده در لحظه ورود به کشور و مرحله اظهار حضوری دستگاه( ارسال خواهد شد. پس از مشاهده و دری افت کد فعالسازی، الزم است دستگاه را برای خود فعال کنید.

توجه: اتباع محترم علاوه بر اظهار حضوری دستگاه در مبادی ورودی در لحظه ورود، پس از انقضا مدتی یک ماهه از تاریخ حضور در کشور، باید نسبت به رجیستری دستگاه خود به صورت “حضوری ( شخص مسافر)” در نزدیک ترین گمرک اجرایی مسافری اقدام نمایند.

نکته: چنانچه مسافر در لحظه اظهار دستگاه در مبادی ورودی،شماره سیمکارتی اعلام نکند یا شماره سیم کارت اعالمی به نام شخص مسافر نباشد، میتواند با شماره سیم کارتی به نام شخص مسافر در سامانه همتا کارتابل تشکیل داده و کد فعال سازی را از این کارتابل دریافت نماید.

3-6 دستگاه تعمیری :

توجه داشته باشید درصورتیکه دستگاهتان را تعمیر کرده اید و شناسه ( IMEI )آن تغییر کرده است و به هر دلیلی به تعمیرکار دسترسی نداری د که شناسه ( IMEI )قبل از تعمیر را روی دستگاهتان بازگرداند، سامانه همتا جهت رفاه حال شما فرآ ی ند ثبت تعمیر ی را در نظ ر گرفته است. شما میتوان ید در صورت انجام موفق فرایند ثبت تعمیری، شناسه ( IMEI )بعد از تعمیر را جای گزی ن شناسه ( IMEI )قبل از تعمیر نمایید. در طی این فرآیند فقط شناسه ( IMEI )ُبردی که به صورت قانونی وارد کشور شده است میتواند به عنوان شناسه ( IMEI )بعد از تعمیر به سامانه همتا اعالم گردد. دقت داشته باشید در این حالت، شناسه ( IMEI )قبل از تعمیر، از سامانه همتا حذف شده و به هیچ عنوان امکان استفاده از شبکه اپراتوری کشور را نخواهد داشت.

توجه: پیش از ثبت تعمیری، باید شناسه ( IMEI )قبلی دستگاهتان را از طر ی ق فعالسازی ی ا افزودن دستگاه ، تحت مالکیت قطعی سیمکارت خود درآورده و با تشکیل کارتابل کد ملی، اقدام به ثبت تعمیری نمایید.
توجه: پیش از ثبت تعمیری، جهت اطمینان از قانونی بودن ُبرد استفاده شده بر روی دستگاه) شناسه ( IMEI ) بعد از تعمیر(، استعالم اصالت شناسه ( IMEI )ُبرد مذکور را، در سامانه همتا بررسی نمایید.
نکته: در صورتی که در همتا نتوانستید فرایند ثبت تعمیری را با موفقیت انجام دهید، به احتمال قوی باید به تعمیرکارتان مراجعه کنید تا شناسه ( IMEI )های قبل از تعمیر را روی دستگاه تان بازگرداند، اما جهت اطمینان میتوانید مشکلتان را با کارشناسان سامانه همتا در 096366 مطرح نمایید تا راهنمایی کاملتری خدمت شما ارائه گردد .

4. اخذ هزینه بابت طرح رجیستری :

طرح رجیستری و فرایندهای آن هیچگونه هزی نهای برای مردم ندارد ، لذا اخذ هرگونه هزی نه بابت انجام فرآی ندهای طرح رجیستر ی ، ارائه کد فعال سازی و . . . غیرقانونی بوده و در صورت شکایت شخص خریدار، پیگرد قانونی خواهد داشت.

5. اقدامات لازم جهت خرید دستگاه آکبند :

مرحله یک: استعالم اصالت شناسه ( IMEI )درج شده روی جعبه

مرحله دو: کنترل پاسخ استعالم اصالت (قانونی بودن،تطابق مشخصات دستگاه ذکر شده در متن پیامک با مشخصات ظاهری دستگاه، نوع واردات، روشن شدن یا نشدن دستگاه در کشور)

مرحله سه: بررسی یکسان بودن شناسه ( IMEI )روی جعبه و دستگاه (با شمارهگیر ی #06#* بر روی دستگاه)

مرحله چهار: فعالسازی دستگاه برای سیمکارت خر ی دار

مرحله پنج: دریافت فاکتور معتبر دارای شناسه ( IMEI )دستگاه و مهر فروشگاه خود، حتما ی دریافت نمایید

نکته: پس از فعالسازی موفق دستگاه برای سیمکارت ، حتما از فروشنده، فاکتور معتبر که شناسه ( IMEI )دستگاه در آن ذکر شده و دارای مهر فروشگاه باشد. هرگونه مشکالت احتمالی در آینده، به کمک ارائه این فاکتور معتبر، قابل پیگیری در مراجع قضایی خواهد بود.

6. اقدامات الزم جهت خرید دستگاه کارکرده (دست دوم) :

مرحله اول: بازگرداندن دستگاه به حالت تنظیمات کارخانه (ریست فکتوری)

مرحله دو: استعالم اصالت شناسه ( IMEI ) درج شده روی جعبه

مرحله سه: کنترل پاسخ استعالم اصالت (قانونی بودن،تطابق مشخصات دستگاه ذکر شده در متن پیامک با مشخصات ظاهری دستگاه، نوع واردات، روشن شدن یا نشدن دستگاه در کشور)

مرحله چهار: بررسی یکسان بودن شناسه ( IMEI ) روی جعبه و دستگاه (با شماره گیری #06#* بر روی دستگاه)

مرحله پنج: انجام فرآیند انتقال مالکیت توسط فروشنده

مرحله شش: فعالسازی دستگاه برای سیمکارت خریدار

مرحله هفت: دریافت فاکتور معتبر دارای شناسه ( IMEI )دستگاه و مهر فروشگاه

نکته: پس از فعالسازی موفق دستگاه برای سیم کارت ، حتما از فروشنده فاکتور معتبر شناسه ( IMEI )دستگاه در آن ذکرشده و دارای مهر فروشگاه باشد. هرگونه مشکلات احتمالی در آینده، به کمک ارائه این فاکتور معتبر، قابل پیگیری در مراجع قضایی خواهد بود.

7. شکایت از فروشنده :

گاهی در فرآیند خرید و یا دریافت خدمات پس از فروش، اختلافاتی بین فروشنده و خریدار یا مصرف کننده (غالبا مصرف کنندگان) میگردد . از این رو لازم است  راهکارهایی برای احقاق حقوق مصرف کننده وجود داشته باشد. اهم نهادهایی که می توانند در این زمینه کمک کننده باشند عبارت اند از: سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و اتحادیه های صنفی مرتبط. در صورت بروز هرگونه مشکل، می توانید نسبت به ثبت شکایت در این نهادها به صورت اینترنتی اقدام نمایید.